Schoorsteenbrand voorkomen?

Laatst gewijzigd op: 19 maart 2024

Naast een bron van gezelligheid, is een schoorsteen ook een bron van gevaar. In Nederland zijn er jaarlijks meer dan 2000 schoorsteenbranden. Hoe kunt u die voorkomen?

Schoorsteenbrand voorkomen? De 5 beste tips

Eerder vertelde brandweerman en brandonderzoeker Bas Gul dat veel mensen niet weten dat de schoorsteen vaak brand in huis veroorzaakt. Jaarlijks zijn er meer dan 2000 schoorsteenbranden in Nederland, meestal door een verstopt of vervuild schoorsteenkanaal. Vooral in Oost-Nederland zorgt de schoorsteen voor veel ongelukken. Hier is schoorsteenbrand zelfs de meest voorkomende oorzaak van brand in huis.

Zo ontstaat een schoorsteenbrand

Het is een feit dat een schoorsteenbrand meestal wordt veroorzaakt door een verstopt of vervuild schoorsteenkanaal. Maar wist u dat er nog meer oorzaken zijn? Hierdoor kan het ook ontstaan:

  • Een vogelnest in het kanaal
  • Te weinig beluchting
  • Gebruik van verkeerd stookmateriaal
  • Een beschadigd rookkanaal
  • Een verkeerde aansluiting van de kachel en het rookkanaal

Voorkom schoorsteenbrand – 5 tips

Wat zijn nu dé tips om brand in het schoorsteenkanaal te voorkomen? Dit zijn de belangrijkste:

  1. Brand in de schoorsteen ontstaat dus vaak door verkeerd stookmateriaal. Zo gebruiken veel mensen in december het pakpapier van de sint- en kerstcadeautjes. Heel gevaarlijk, want hierdoor kan er in een korte tijd een hevige vlam ontstaan. Een niet goed geveegde schoorsteen vliegt dan zo in brand. Gebruik daarom altijd droog en onbehandeld hout. Dus geen plastic, stukjes kerstboom, spaanplaat, triplex of kranten. Droog hout kunt u herkennen aan loszittende schors en scheuren. De wat? De Zwitserse methode is de veiligste manier van stoken. Het werkt zo: leg dikke blokken hout op de aslaag. Leg daar een dun blok aanmaakhout op, dek de stapel af met sprokkelhout en leg daar een aanmaakblokje op. Vergeet ook niet de uitlaatklep naar de schoorsteen helemaal open te zetten. Deze stookmethode zorgt voor minimale aanslag in de schoorsteen.
  2. Hoe kleurlozer de rook, hoe beter. Dat geeft namelijk aan dat het verbrandingsproces optimaal verloopt. Als de rook donker van kleur is, gaat er waarschijnlijk iets niet helemaal goed. Er is dan te weinig luchttoevoer of er wordt ongeschikte brandstof gebruikt. Hou ook de kleur van de vlam in de gaten. De vlammen horen heldergeel en gelijkmatig te zijn. Bij onvolledige verbranding ziet u flakkerende oranje vlammen.
  3. Een oostenwind is erg droog en vergroot daarom de kans op brand. Vooral als u een rieten dak heeft, is stoken bij een oostenwind vragen om problemen. Op de website van Buienrader kunt u zien waar de wind vandaan komt.
  4. Heel belangrijk: de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar laten vegen. Als het schoorsteenkanaal niet schoon is, kunt u niet veilig stoken. Een verstopt of vervuild kanaal is vaak de oorzaak van brand. Staat de haard af en toe aan? Dan is het voldoende om de schoorsteen 1 keer per jaar te laten vegen. Wanneer hij als hoofd- of bijverwarming gebruikt wordt, is het verstandig om hem minimaal 2 keer per jaar te laten vegen.
  5. Leeg de aslade regelmatig. Hierdoor blijft de trek optimaal wat zal bijdragen aan een goed verbrandingsproces.

Schoorsteenveger is een vrij beroep

Goed om te weten: schoorsteenveger is een vrij beroep. Iedereen kan dit beroep dus uitoefenen. De manier om een goede schoorsteenveger van een slechte te onderscheiden, is door te kijken of het bedrijf is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond (ASPB). Leden van deze bond hebben een toelatingsexamen afgelegd en zijn verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Schoorsteenvegers die hun dienst aan de deur aanbieden, zijn meestal geen zuivere koffie. Vaak gebruiken zij slecht gereedschap en verrichten ze extra werkzaamheden waar je niet om gevraagd hebt, maar wel voor moet betalen.

Hoe ziet een schoorsteenbrand eruit?

‘Hoe kun je een schoorsteenbrand herkennen?’, vraagt u zich misschien af. Gelukkig is dat niet zo moeilijk. Een schoorsteenbrand kunt u herkennen aan veel rookontwikkeling en een bulderend of loeiend geluid.

Hoe moet je schoorsteenbrand blussen?

Een schoorsteenbrand blussen met water is een heel slecht idee. Een liter water wordt namelijk omgezet in 1700 liter stoom en dat is te veel voor de schoorsteen om af te voeren. De schoorsteen kan dan scheuren of zelfs ontploffen. Als u een loeiend of bulderend geluid hoort in het rookkanaal, is het verstandig om het vuur zo snel mogelijk te blussen met zand of zout. Dit drukt de zuurstof weg. Sluit daarna snel de schoorsteenklep en de deurtjes van de open haard en bel 112. De brandweer is erin getraind om een schoorsteenbrand binnen 10 minuten te blussen door kilo’s zout in het vuur te strooien. Vergeet niet om de ruimte te ventileren na het doven van het vuur. Anders is er kans op een koolmonoxidevergiftiging.

Ben je verzekerd voor schoorsteenbrand?

Of u verzekerd bent voor schoorsteenbrand hangt af van uw verzekeraar. Heeft u bij InShared een Woonverzekering afgesloten? Dan bent u alleen voor brandschade verzekerd als u de schoorsteen minimaal 1 keer in de 12 maanden schoon laten maken. Reden genoeg dus om dit niet te vergeten. [bron: brandweer.nl, brandveilig.com, brandweernederweert.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?