verschillen opstal en inboedelverzekering

Verschillen tussen een opstal- en inboedelverzekering

Het verschil tussen opstal en inboedel is eigenlijk heel simpel. Alles wat echt vast zit aan uw huis valt onder uw opstalverzekering (de regenpijp, een schuur, het dak) en alles wat niet vast zit aan uw huis, maar er wel in staat (bank, TV, schilderijen) valt onder uw inboedelverzekering.

Inboedelverzekering: voor de spullen in/om uw huis

Wat een huis echt uw thuis maakt zijn de spullen die erin staan. U moet er dan ook niet aan denken dat er iets met uw inboedel gebeurt. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje en kan het zomaar eens fout gaan. Met een inboedelverzekering zijn verschillende spullen in en rondom uw huis verzekerd tegen allerlei soorten schade.

Opstalverzekering: voor de ‘stenen’ van uw huis

Het is misschien lastig voor te stellen, maar ook uw huis zélf is niet veilig voor schade. Wat dacht u bijvoorbeeld van een boom op het dak door een zware storm? Met een opstalverzekering, is de schade aan uw huis verzekerd.

Bijzondere gevallen

Soms is de grens tussen inboedel- en opstalverzekering een beetje vaag. In de regel valt alles wat echt vast zit aan uw huis onder uw opstalverzekering en alles in uw huis (wat u eventueel zou kunnen verplaatsen) onder uw inboedelverzekering. Hier vindt u de richtlijnen die het Verbond van Verzekeraars hiervoor heeft opgesteld. Er zijn een paar bijzondere gevallen:

De koelkast

Een inbouwkoelkast valt onder uw opstalverzekering, omdat ‘ie aan uw huis ‘vastzit’. Maar een losse koelkast valt onder uw inboedelverzekering, omdat u die gewoon meeneemt als u bijvoorbeeld gaat verhuizen.

De vloer

Over de vloer ontstaat ook vaak verwarring. Is uw vloer vastgelijmd op de fundering? Dan valt hij onder de opstalverzekering. Maar heeft u kliklaminaat wat op de fundering ligt, dan valt de vloer onder uw inboedelverzekering. Omdat je hem dus in theorie mee kunt nemen.

Heb ik allebei de verzekeringen nodig?

Niet iedereen heeft een inboedel- én een opstalverzekering nodig.

Wanneer heb ik een inboedelverzekering nodig?

Een inboedelverzekering is voor iedereen een goed idee. Als er dan iets gebeurt met uw spullen, bent u daarvoor verzekerd.

Wanneer heb ik een opstalverzekering nodig?

Of u een opstalverzekering nodig heeft, ligt aan uw woonsituatie. Woont u in een koophuis? Dan is een opstalverzekering heel verstandig en meestal zelfs verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. De kosten van schade aan een huis lopen vaak heel hoog op en het is dus echt geen overbodige luxe.

Heeft u een appartement gekocht? Dan is een opstalverzekering vaak al geregeld via de Vereniging van Eigenaren (VVE). Die verzekert het hele gebouw in één keer, wel zo makkelijk. Let er wel goed op of de Vereniging het complex helemaal goed verzekerd heeft.Want soms is extra luxe afwerking die u zelf heeft aangebracht (zoals een luxere keuken of houten vloer) niet meeverzekerd. In dat geval kunt u overwegen om een Eigenaarsbelangverzekering af te sluiten.

Heeft u een huurwoning? De eigenaar van de woning is eigenlijk altijd verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Maar heeft u zelf uw huurwoning verbouwd en bijvoorbeeld een keuken of houten vloer toegevoegd? Dan is dat niet altijd meeverzekerd in de opstalverzekering van de eigenaar en is een huurdersbelang- of eigenaarsbelangverzekering misschien iets voor u.

Meer weten over woonverzekeringen

we all benefit