Zelf de auto onderhouden? Dit kan iedereen

Laatst gewijzigd op: | Door:

Zelf de auto onderhouden? Dit kan iedereen

De auto goed onderhouden, heeft alleen maar voordelen. Dure reparaties kunt u voorkomen en de kans op autopech is een stuk kleiner. Deze klusjes kan iedereen.

1. Het oliepeil controleren

Een te laag oliepeil is schadelijk voor de motor en kan ervoor zorgen dat uw auto plotseling stilstaat. Daarom is het advies om niet te wachten tot het oliedruklampje brandt, maar iedere maand het motoroliepeil te controleren. Met dit stappenplan is het een makkie om het oliepeil te controleren en zelf de olie bij te vullen. Meer dan een peilstok en motorolie heeft u niet nodig.

2. De bandenspanning testen

Rijden op te zachte banden is nergens goed voor. Niet voor uw banden, niet voor uw veiligheid, niet voor het milieu en niet voor uw portemonnee. Het zorgt voor snellere slijtage van uw banden, meer verkeerslawaai, meer luchtvervuiling en meer ongelukken. En ook niet onbelangrijk: door op zachte banden te rijden, bent u per jaar zo €150 extra aan brandstof kwijt. Wat de juiste bandenspanning is, leest u in het instructieboekje van uw auto of op een sticker in het portier of op de tankdop. Bij bijna iedere benzinepomp kunt u de bandenspanning meten. Doe dit iedere 2 maanden.

3. De airco aanzetten

In de zomer dankbaar gebruik gemaakt van de airco? Zet hem dan ook eens in de winter- en herfstmaanden aan. Als de airco een tijd niet wordt gebruikt, kunnen er door de vochtigheid schimmels in de airco gaan groeien. Zo komt de auto aan die muffe lucht.

4. De autoverlichting controleren

Er bestaat geen ‘regel’ voor hoe vaak u de autoverlichting moet controleren. Wel is het verstandig om af en toe een rondje om de auto te lopen en te kijken of alles nog werkt en iemand anders te vragen om mee te kijken. Wie rijdt met een kapotte lamp en geen reservelamp in de kofferbak heeft liggen, heeft namelijk zo een boete van tussen de €90 en €140 euro te pakken. Controleer altijd het dimlicht, stadslicht, grootlicht, de richtingaanwijzers, mistlampen, achteruitrijlicht, derde remlicht en de kentekenverlichting. In het instructieboekje van uw auto staat hoe u een lamp moet vervangen en anders zijn de meeste autogarages zo lief om u snel te helpen.

5. De ruitenwissers controleren

Maken de ruitenwissers veel geluid en trekken ze strepen? Dan is de kans groot dat de wisserbladen aan vervanging toe zijn. Soms hoeven de bladen alleen maar schoongemaakt te worden. Controleer ook meteen of er nog genoeg ruitensproeiervloeistof is. Zonder vloeistof slijten de ruitenwissers eerder en maken ze lelijke strepen op de ruit. Ruitenvloeistof kunt u makkelijk zelf bijvullen. Hou er wel rekening mee dat er een winter- en zomerversie van de ruitenvloeistof is, met en zonder anti-vriesmiddel.

6. Het bandenprofiel bekijken

Net zoals de zolen van schoenen, slijt ook het profiel van banden. Minder profiel zorgt, heel logisch, voor minder grip op de weg en een slechtere afvoer van water. Hierdoor is de kans op een slippartij een stuk groter. Banden zijn wettelijk aan vervanging toe als de profieldiepte minder dan 1,6 millimeter is. Nog verstandiger is het om de banden te vervangen als de profieldiepte 2 millimeter of minder is. Voor winterbanden geldt 4 millimeter. Er zijn speciale bandenprofielmeters te koop waarmee u zelf het profiel kunt opmeten.

Binnenkort een APK-keuring? Met deze tips bereidt u uw auto goed voor.

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit