5 manieren om ramen tegen inbraak te beveiligen

Laatst gewijzigd op: 1 april 2019

Als inbrekers niet de voor- of achterdeur nemen, dan wurmen ze zich wel naar binnen via een raam. Steek daar vandaag nog een stokje voor door de ramen beter te beveiligen.

5 manieren om ramen tegen inbraak te beveiligen

Manier 1: Een barrièrestang

Wist u dat inbrekers al door een opening van 15 centimeter binnen kunnen komen? Daarom zijn de kleine raampjes in de badkamer, de wc en boven ramen en deuren ook zo geliefd. Ze staan vaak op een kiertje en zijn meestal slecht beveiligd. Met een barrièrestang kunt u voorkomen dat inbrekers zich via deze ramen naar binnen wurmen. Zo’n stang van aluminium of roestvrijstaal schroeft u vast in het midden van het raam. Het is belangrijk dat de opening aan beide kanten van de stang niet groter is dan 15 centimeter, anders kan er alsnog iemand binnenkomen. Vooral voor ramen die u het liefst altijd op een kiertje zet, zoals in de badkamer, is een barrièrestang ideaal. U kunt wel ventileren, maar hoeft niet bang te zijn voor ongewenst bezoek.

Manier 2: Een rolluik

Een rolluik alleen is niet genoeg om een raam te beveiligen, maar het is wél een extra hindernis voor inbrekers. Het kost een stuk meer tijd om via een raam binnen te komen als er een rolluik voor hangt. Vooral rolluiken met een speciale ophefbeveiliging zijn een crime voor inbrekers. Door deze extra beveiliging is het bijna onmogelijk om het rolluik een stukje op te tillen en dus naar binnen te sneaken.

Manier 3: Veilige sloten

Veel mensen denken wel aan veilige sloten voor de deuren, maar vergeten de ramen. Zonde, want het is voor inbrekers zo een eitje om een raam open te wrikken. Kies daarom voor oplegsloten met een keurmerk van Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG). U weet dan zeker dat het slot goed getest is op sterkte en duurzaamheid. Het is ook belangrijk dat het slot bestand is tegen de cilinder trekmethode. Anders zijn inbrekers met behulp van een schroevendraaier en schroef binnen een paar minuten binnen. Met speciale kerntrekrozetten kunt u dat voorkomen.

Manier 4: Inbraak werend glas

Soms zijn inbrekers niet zo inventief en gooien ze gewoon een steen door de ruit. Heeft u inbraak werend glas dan gaat dat minder makkelijk. Inbraak werend glas bestaat meestal uit 2 glasplaten met daartussen een aantal dunne lagen kunststof (PVB). Door de lagen kunststof ontstaan er wel barsten, maar valt de ruit niet uit elkaar. De scherven blijven namelijk kleven aan de tussenlaag. Hoe sterk de ruit is, hangt af van het type glas en het aantal lagen kunststof. Omdat inbraak werend glas een flinke investering is, is inbraak werende folie ook een idee. U plakt dit raamfolie gewoon zelf aan de binnenkant van de ruit.

Manier 5: Dievenklauwen

Openslaande ramen zijn extra inbraakgevoelig, omdat de scharnieren aan de buitenkant van het huis zitten. Inbrekers hebben een slimme truc om het raam dan open te maken. Ze halen de pennen uit de scharnieren. Dievenklauwen zijn metalen pinnen die dat praktisch onmogelijk maken.

En ook goede manieren om de ramen te beveiligen:

  • Met een raamuitzetter. Hiermee zet u het raam vast op een kier. Er zijn raamuitzetters te koop met een slot. Meestal wordt dat een combi-uitzetter genoemd.
  • Met een raamboompje. Een raamboom (leuke naam!) is een bijzetslot voor op een venster. Bij kleine ramen, kleiner dan 50x50cm, is 1 raamboom voldoende. Bij een draairaam, klepraam, uitzetraam of dakraam is het verstandig om 2 raambomen te bevestigen. Benieuwd wat de meeste inbrekers meenemen? Wij maakten een top 10.

Wat voor slimme tips zoekt u?