Inbraak voorkomen? Ex-inbreker deelt zijn beste tips

Laatst gewijzigd op: | Door:

Inbraak voorkomen? Ex-inbreker deelt zijn beste tips

Als je van iemand veel kunt leren over het voorkomen van inbraken, dan is het wel van een ex-inbreker. Daarom vroegen wij Evert Jansen naar zijn beste tips om inbrekers op afstand te houden.

Hou de buren te vriend

Ex-inbreker Evert Jansen: “Als ik vroeger een wijk binnenliep, keek ik altijd eerst of de sociale controle groot was. Of er veel mensen op straat liepen en of er een bord hing met WhatsApp-buurtpreventie. Dat waren voor mij redenen om in die wijk niet in te breken. De beste beveiliging blijft toch de mens zelf. Ik kan dan ook niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk het is dat je goed kunt opschieten met de mensen in je straat. Dat je weet wie waar woont, een beetje op elkaar let en elkaar waarschuwt als je iets geks ziet. Vroeger hadden we niet zulk goed hang- en sluitwerk als dat we nu hebben, toch werd er minder ingebroken. De sociale controle was toen veel groter.”

Zorg dat uw huis er altijd bewoond uitziet

“Bij alle woninginbraken die ik heb gedaan, heb ik nooit mensen in huis aangetroffen. Ik kon altijd zien dat er niemand thuis was. Het huis was dan donker, de post hing half uit de brievenbus of de gordijnen waren ’s avonds laat nog open. Een simpele en goedkope truc om inbrekers op het verkeerde been te zetten, is de lampen aansluiten op een tijdschakelaar. Als je een wekkerradio hebt, sluit die dan ook hierop aan. En ben je op vakantie, vraag dan aan je buren of ze de gordijnen open en dicht willen doen.”

Beveilig de achterdeur en klepramen goed

“Via de achterdeur en de klepramen wordt er veel ingebroken. Sloten van goede kwaliteit zijn daarom heel belangrijk. Vraag in de winkel naar een slot met een cilinder die tegen kerntrekken kan. Kerntrekken is één van de nieuwste technieken van inbrekers. Ze draaien een schroef in de cilinder en trekken deze met cilinder en al uit het slot. Een klepraam kun je beveiligen met een barrièrestang, een combi-uitzetter, dievenklauwen en raam- of druksluiting.”

Zet nooit een kartonnen doos van een tv of laptop op de stoep

“Als er een grote kartonnen doos van een televisie, laptop of ander duur apparaat op de stoep staat, nodigt dat uit om in te breken. Zet deze dozen dus niet op straat, maar maak ze klein en leg ze bij het oud papier. Dat is veel veiliger.”

Ruim de tuin op

“80% van de inbrekers zijn gelegenheidsinbrekers. Dat betekent dat ze geen vooropgezet plan hebben en gebruik maken van de spullen die mensen in hun tuin of schuur hebben staan. Bij de meeste huizen staan genoeg handige hulpmiddelen om in te breken, zoals een krukje, bezem, kliko en gereedschap. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat er een kruiwagen in de tuin stond waarmee ik de gestolen spullen naar mijn auto kon vervoeren. Makkelijker kan bijna niet. Ruim de tuin daarom goed op en doe de schuur altijd op slot.”

Leg waardevolle spullen in een kluis

“In huizen zocht ik altijd naar sieraden en geld. Kon ik dat niet vinden, dan zocht ik naar mobiele telefoons, laptops en televisies. Lang hoefde ik nooit te zoeken, want wij mensen denken allemaal hetzelfde. Sieraden vond ik bijna altijd in een la in de slaapkamer of anders in de badkamer. Het is daarom een goed idee om waardevolle spullen in een kluis te bewaren.”

Draai het slot echt op slot

“Vaak gaan mensen even de deur uit om boodschappen te doen of om te kletsen met de buren en vergeten ze de deur dan op slot te doen. Inbrekers kunnen met een plastickaartje, zoals een bankpas, de deuren dan eenvoudig openen. Flipperen heet dat. Vergeet dus niet om altijd de deur op slot te draaien, ook als je gewoon thuis bent.”

Let op mysterieuze tekens op de gevel van het huis

“Inbrekers zetten soms tekens op de gevel van het huis om aan te geven dat er ouderen wonen, mensen een hond hebben of een paar dagen weg zijn. Haal deze tekens niet meteen weg, maar geef het door aan de politie en vraag aan mensen in je straat of er iets op hun gevel staat. Let ook op tandenstokers in sloten. Dat is een truc van inbrekers om te kijken of er iemand thuis is. Als de tandenstoker na een paar dagen nog in het slot zit, weten ze dat de kust veilig is. Hetzelfde geldt voor stokjes tegen de deur.”

Kies voor sensorverlichting

“Kies niet voor vaste verlichting rond je huis, maar voor sensorverlichting. Stel je gaat op vakantie en zet de vaste verlichting aan. Als er dan een inbreker in de tuin loopt, hebben je buren daar geen idee van. Met sensorverlichting gaan de lichten aan en uit als er iemand rond je huis loopt. Voor de buren is dat een teken om te gaan kijken.”

Wees extra alert tijdens de feestdagen en oud & nieuw

“Inbrekers komen tegenwoordig ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Er wordt veel in de ochtend ingebroken als de kinderen naar school worden gebracht of mensen naar hun werk gaan. Tijdens de kerstdagen moet je nog eens extra goed opletten. Inbrekers hebben vrij spel als je op bezoek bent bij familie of vrienden. Ook tijdens oud en nieuw wordt er meer ingebroken. Mensen hebben dan gedronken, laten de achterdeur per ongeluk openstaan en gaan naar vuurwerk kijken. Het is dan wel heel makkelijk om een huis binnen te sluipen.”

Wacht niet met bellen naar de politie

“Mensen zien vaak dingen die ze niet vertrouwen, maar bellen niet naar de politie. Ze schrijven het kenteken van een auto bijvoorbeeld op een papiertje en stoppen het vervolgens in een la. Pas als er echt iets gebeurt, halen ze het tevoorschijn. Het is dan alleen te laat om de inbrekers te pakken. Beter is het om niet te wachten, maar om meteen in actie te komen. De politie is alleen maar blij als je belt.”

Benieuwd welke spullen het meest gestolen worden? Hier staan ze op een rij

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit