Herbouwwaarde huis

Wat is de herbouwwaarde van een huis?

De herbouwwaarde van uw huis is het bedrag dat nodig zou zijn om uw huis op precies dezelfde manier opnieuw op te bouwen. Verzekeraars gebruiken de herbouwwaarde om te bepalen hoeveel geld u krijgt als uw huis onbewoonbaar is geworden door schade.

Wanneer wordt herbouwwaarde gebruikt?

Je moet er niet aan denken, maar als (een deel van) uw huis onbewoonbaar is door bijvoorbeeld brandschade, is het toch een fijn idee dat u goed verzekerd bent. De herbouwwaarde van uw woning is onderdeel van uw opstalverzekering, dus als het noodlot toeslaat hoeft u zich over uw huis in ieder geval geen zorgen te maken.

Het bepalen van de herbouwwaarde

Om de herbouwwaarde van uw woning te bepalen, kijken we naar welke kosten gemaakt moeten worden om een gelijksoortig woonhuis te bouwen op dezelfde plaats en met dezelfde bestemming.

Verschil tussen herbouwwaarde en WOZ-waarde

Bij het bepalen van de herbouwwaarde wordt alleen puur naar het huis zelf gekeken. Voor uw WOZ-waarde telt ook de grond om uw huis mee en hoe mooi de locatie is. Vandaar dat de hoogte van de herbouwwaarde meestal anders is dan de WOZ-waarde.

Moet ik verbouwingen doorgeven?

Verbouwingen hoeven niet doorgegeven te worden aan verzekeraars. De gemeente kan de WOZ waarde aanpassen naar aanleiding van een verbouwing. Heeft u bijvoorbeeld een dakkapel op uw huis laten zetten? Dat kan dit van invloed zijn op de herbouwwaarde.

Garantie tegen onderverzekering

Bij InShared heeft u een garantie tegen onderverzekering. Mocht in het geval van schade aan uw woning blijken dat de herbouwwaarde niet hoog genoeg is om de schade te dekken, dan bent u in ieder geval niet de dupe. De schadevergoeding zal verhoogd worden tot het benodigde bedrag. Wel zo geruststellend. We gaan er dan wel vanuit dat u bij het afsluiten de verzekering alle waarden eerlijk heeft opgegeven.

Bereken nu uw premie