WA of allrisk autoverzekering?

WA of allrisk autoverzekering?

Met een WA-autoverzekering is alleen de schade die u aan anderen toebrengt verzekerd. Met een allrisk autoverzekering is ook de schade aan uw eigen auto in zo’n geval verzekerd.

WA is wettelijk verplicht

Vraagt u zich af wat de verschillen zijn tussen een WA- en een allriskverzekering voor uw auto? Daar helpen we u graag mee op weg. Alle auto’s in Nederland moeten verplicht WA verzekerd zijn. Maar wanneer is een allrisk autoverzekering verstandig? Die keuze hangt af van de leeftijd en waarde van uw auto.

Verschillen WA en Allriskverzekering

Welke soorten schade worden door een WA- en allrisk autoverzekering vergoed? Hier een handig overzicht met de belangrijkste verschillen:

Schade aan anderen
Ruitbreuk en barsten
Diefstal, brand en storm
Aanschaf/ nieuwwaarde bij total loss of diefstal
Schade aan uw eigen auto die u zelf veroorzaakt heeft
WA(verplicht)
Beperkt Casco
tot 1 jaar
Beperkt Casco EXTRA
tot 1 jaar
50%
Allrisk
tot 3 jaar
100%

Mijn auto is jonger dan 6 jaar

In dat geval kiezen mensen meestal voor een allrisk autoverzekering . U bent dan zowel voor schade aan uw eigen auto als schade aan de auto van iemand anders verzekerd. En omdat uw auto relatief jong is, wegen de kosten van een autoverzekering op tegen het risico dat u loopt op een dure reparatie.

Mijn auto is ouder dan 11 jaar

Soms is uw auto u nog teveel waard om alleen maar WA te verzekeren, maar te oud voor een allrisk autoverzekering. InShared heeft in dat geval twee tussenvormen in de aanbieding: de Beperkt Casco (tot 15 jaar) en de unieke Beperkt Casco EXTRA autoverzekering (tot 13 jaar). Bij Beperkt Casco bent u verzekerd voor schade door o.a. diefstal, storm of door botsing met dieren. En bij Beperkt Casco EXTRA wordt ook (een deel van) de schade aan uw eigen auto vergoed, als het niet uw eigen schuld was. Schade bij aanrijdingen (of het nou wel of niet uw eigen schuld was) wordt voor de helft vergoed. We delen gewoon de kosten van de schade, wij betalen de ene helft, u de andere.

Mijn auto is ouder dan 15 jaar

In dat geval wegen de kosten van de autoverzekering niet op tegen wat uw auto nog waard is en kiezen mensen meestal voor alleen een WA verzekering . Dan zijn de schadekosten die u aan anderen toebrengt dus gewoon verzekerd.