Wat is inboedel /opstal?

Wat is inboedel /opstal?

Eigen haard is goud waard. U wilt dus een goede Woonverzekering met een ruime dekking. Maar wat valt er nu eigenlijk onder de inboedel en wat onder de opstal van uw woning? We zetten een aantal twijfelgevallen voor u op een rij.

Wat dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering dekt uw inboedel voor schade, verlies en diefstal. Denk hierbij aan uw meubels, gordijnen, zwevende parketvloer, maar mogelijk ook kostbare bezittingen als sieraden, audio- en videoapparatuur. Vaak gaat het om brand-, storm-, inbraak- of waterschade.

Wat dekt een opstalverzekering?

Een opstalverzekering (ook woonhuisverzekering genoemd) dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Daaronder vallen bijvoorbeeld leidingen, centrale verwarming, de badkamer, de keuken en het toilet. Aardbevingen, atoomkernreacties en vulkaanuitbarstingen zijn uitgesloten.

Wat valt er onder een inboedelverzekering en wat valt er onder een opstalverzekering?

In sommige situaties is niet helemaal duidelijk of iets nu bij de inboedel of opstal hoort. Daarom hebben we voor u in de tabel hieronder een overzicht gemaakt van de spullen waar de meeste vragen over komen:

Alarminstallatie inbouw
Alarminstallatie los
Bel
Behang
Bestrating
C.V.
Gordijnen
Ingebouwde apparatuur, zoals een airco of koelkast
Intercom
Kozijnen
Losse huishoudelijke apparaten, zoals een strijkijzer of wasmachine
Mechanische ventilatie
Radiatoren
Rolluik
Sanitair, zoals een wastafel of toilet
Schutting
Telefoon
Thermostaat
Verwarmings­installatie
Vijver
Vlizotrap
Vloer bedekt met vinyl of tapijt
Vloer bedekt met iets anders dan vinyl of tapijt, zoals laminaat of PVC. Als het vast zit aan de vloer valt het onder opstal, anders onder inboedel.
Zonwering
Warmtepomp
Zonnepanelen op uw dak
Draagbare zonnepanelen
Opstal
Inboedel

In sommige gevallen is het niet zo zwart/wit, want wat als u de woning gaat verbouwen en bouwmateriaal in uw woning heeft liggen? Dat kan onder uw inboedel vallen, maar ook onder de opstal. Bij InShared denken we in ieder geval altijd met u mee.