kenteken snorfiets

Wat moet ik over het kenteken van een snorfiets weten?

Iedere snorfiets in Nederland heeft een kentekenplaat. Maar wat moet u doen als u uw kenteken kwijt bent? En hoe gaat het overschrijven van een kenteken in zijn werk? Wij leggen het uit.

Kenteken snorfiets checken

Alle voertuigen met een Nederlands kenteken staan bij de RDW geregistreerd. Met de speciale RDW-kentekencheck kunt u voertuiggegevens opvragen. Dat is zo gepiept, want u hoeft alleen het kenteken in te vullen. De kentekencheck is openbaar en laat daarom alleen niet-gevoelige gegevens over een voertuig zien. Gegevens van de eigenaar kunt u dus niet opvragen.

Kenteken snorfiets kwijt

Het kan iedereen overkomen: een gestolen of verloren kenteken. Zonder kentekenplaat mag u met uw snorfiets niet de weg op. Daarom is het belangrijk om in zo’n geval snel in actie te komen. Doe bij diefstal eerst aangifte bij de politie. Mocht iemand anders met uw kenteken rondknorren, dan weet de politie dat daar iets mee aan de hand is. En met een proces-verbaal kunt u een tijdelijke (witte) kentekenplaat kopen.

Kosten kentekenplaat snorfiets

Heeft u het kentekenbewijs bij de hand? Dan kunt u een nieuwe kentekenplaat aanvragen bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Voor een nieuwe kentekenplaat bent u meestal tussen de € 25 en € 45 kwijt. Bent u ook het kentekenbewijs kwijt? Dan moet u eerst een nieuwe aanvragen. Dit kost nog eens € 32,60 extra.

Blauwe kentekenplaat snorfiets

Snorfietsen met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur hebben een blauwe kentekenplaat. Wilt u een kenteken in deze kleur aanvragen? Dat kan. Dit regelt u via de website van de RDW. Vervolgens wordt uw snorfiets gekeurd. Een belangrijke stap, want zonder keuring gaat een blauwe kentekenplaat aan uw neus voorbij.

Kenteken snorfiets overschrijven

Koopt u een snorfiets, dan moet het kenteken op uw naam worden gezet. Dat wordt overschrijven genoemd. U heeft hiervoor de kentekencard, tenaamstellingscode en een legitimatiebewijs nodig. Met deze spullen gaat u naar een postkantoor, kentekenloket, RDW-balie of u regelt het online. U krijgt dan het tenaamstellingsverslag en het vrijwaringsbewijs. Op het tenaamstellingsverslag staan de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. De volgende werkdag stuurt de RDW een nieuw kentekencard en de laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode. De kosten voor overschrijven zijn overal gelijk: € 10,75.

Bereken uw premie