hoe werkt bonus-malus brommerverzekering

Hoe werkt bonus-malus?

Bonus-malus betekent letterlijk beloning-straf. Hoe meer schadevrije jaren u hebt, hoe hoger u staat op de bonus-malusladder. Elk jaar dat u geen schade claimt, gaat u weer een treetje omhoog. Een treetje hoger, betekent minder premie (beloning). Claimt u wel schade? Dan gaat u een paar tredes omlaag en gaat uw premie dus wat omhoog (straf).

Bonus voor schadevrije rijders

Als u geen schade claimt bij uw brommerverzekering, bouwt u schadevrije jaren op. Aan de hand van het aantal schadevrije jaren wordt u beloond door uw verzekeraar met korting op de premie, een bonus dus.

Malus voor brokkenpiloten

De andere kant van de medaille heet malus. Als u schade heeft en deze claimt bij uw verzekeraar, daalt u op de bonus-malus ladder. U wordt dan ‘gestraft’ voor het claimen van schade en uw premie gaat omhoog.

De bonus-malus ladder

De meeste brommerverzekeraars werken met een bonus-malus ladder die vaak uit 15 tot 20 treden bestaat. Hoe hoger u op de ladder staat, hoe hoger uw korting op de brommerverzekering . Elk jaar dat u geen schade claimt, gaat u een trede omhoog op de ladder en bent u het jaar daarop goedkoper uit. Claimt u wel schade, dan gaat u vaak meerdere treden omlaag en stijgt uw premie weer. Het aantal treden dat u zakt verschilt per verzekeraar.

Het kan dus slim zijn om uit te rekenen wat meer kost: de reparatie van de schade of het verschil in verzekeringspremie. Als de reparatie uiteindelijk goedkoper is, kunt u ervoor kiezen om de schade zelf te laten repareren.

Verschillen per verzekeraar

Iedere brommerverzekeraar heeft zijn eigen bonus-malus ladder. De maximale korting, de maximale toeslag, het aantal treden en het aantal treden dat u terugvalt als u een schade claimt kunnen verschillen. Hoe voordelig een brommerverzekering is, hangt bij de meeste brommerverzekeraars dus niet alleen af van de basispremie.

Bonus-malus bij InShared

Bonus-malus betekent letterlijk beloning-straf. Hoe meer schadevrije jaren u hebt, hoe hoger u staat op de bonus-malusladder. Elk jaar dat u geen schade claimt, gaat u weer een treetje omhoog. Dat betekent minder premie en is dus het beloningsgedeelte. Claimt u wel schade? U raadt het al: dan gaat u een paar tredes omlaag op de ladder. En daarmee gaat uw premie dus omhoog. In deze tabel leest u daar alles over. Als extra motivatie om schadevrij te rijden hebben wij de Jaarbeloning . Zijn we allemaal het hele jaar extra voorzichtig geweest? Dan blijft er geld over in de schadepot en krijgt u een deel van uw premie terug. Wel zo fijn!

Bereken uw premie