bonus malus systeem

Hoe werkt bonus-malus?

Bonus-malus betekent letterlijk beloning-straf. Hoe meer schadevrije jaren u hebt, hoe hoger u staat op de bonus-malusladder. Elk jaar dat u geen schade claimt, gaat u weer een treetje omhoog. Een treetje hoger, betekent minder premie (beloning). Claimt u wel schade? Dan gaat u een paar tredes omlaag en gaat uw premie dus wat omhoog (straf).

Bonus voor schadevrije rijders

Als u geen schade claimt bij uw brommerverzekering, bouwt u schadevrije jaren op. Aan de hand van het aantal schadevrije jaren wordt u beloond door uw verzekeraar met korting op de premie, een bonus dus.

Malus voor brokkenpiloten

De andere kant van de medaille heet malus. Als u schade heeft en deze claimt bij uw verzekeraar, daalt u op de bonus-malus ladder. U wordt dan ‘gestraft’ voor het claimen van schade en uw premie gaat omhoog.

De bonus-malus ladder

De meeste brommerverzekeraars werken met een bonus-malus ladder die vaak uit 15 tot 20 treden bestaat. Hoe hoger u op de ladder staat, hoe hoger uw korting op de brommerverzekering. Elk jaar dat u geen schade claimt, gaat u een trede omhoog op de ladder en bent u het jaar daarop goedkoper uit. Claimt u wel schade, dan gaat u vaak meerdere treden omlaag en stijgt uw premie weer. Het aantal treden dat u zakt verschilt per verzekeraar.

Het kan dus slim zijn om uit te rekenen wat meer kost: de reparatie van de schade of het verschil in verzekeringspremie. Als de reparatie uiteindelijk goedkoper is, kunt u ervoor kiezen om de schade zelf te laten repareren.

Verschillen per verzekeraar

Iedere brommerverzekeraar heeft zijn eigen bonus-malus ladder. De maximale korting, de maximale toeslag, het aantal treden en het aantal treden dat u terugvalt als u een schade claimt kunnen verschillen. Hoe voordelig een brommerverzekering is, hangt bij de meeste brommerverzekeraars dus niet alleen af van de basispremie.

Bonus-malus bij InShared

Bonus-malus betekent letterlijk beloning-straf. Hoe meer schadevrije jaren u hebt, hoe hoger u staat op de bonus-malusladder. Elk jaar dat u geen schade claimt, gaat u weer een treetje omhoog. Dat betekent minder premie en is dus het beloningsgedeelte. Claimt u wel schade? U raadt het al: dan gaat u een paar tredes omlaag op de ladder. En daarmee gaat uw premie dus omhoog. In deze tabel leest u daar alles over. Als extra motivatie om schadevrij te rijden hebben wij de Jaarbeloning. Zijn we allemaal het hele jaar extra voorzichtig geweest? Dan blijft er geld over in de schadepot en krijgt u een deel van uw premie terug. Wel zo fijn!