tips kopen van bromfiets

Waar let ik op bij het kopen van een brommer?

Let bij de aanschaf van een brom- of snorfiets niet alleen goed op waar u hem koopt en van wie, maar ook in welke staat het voertuig is en dat de overdracht correct verloopt.

Een brommer of scooter kopen

Of u nou kiest voor een nieuwe brommer/scooter of een tweedehands exemplaar, er zijn 5 dingen waar u goed op moet letten.

Is de verkoper betrouwbaar?

Het is natuurlijk het veiligst om de brommer of scooter bij een erkende handelaar te kopen. Mocht u hem bij een particulier kopen let dan altijd extra goed op. Zijn de gegevens van de verkoper hetzelfde als op het kentekenbewijs en is de deal niet te mooi om waar te zijn?

Verkeert het voertuig in goede staat?

Vooral bij tweedehands voertuigen is dit een aandachtspuntje. Vraag sowieso of het voertuig ooit een ongeluk of flinke schade heeft gehad. Controleer het verder altijd op roestvorming, schade en eventueel ontbrekende onderdelen. Let ook altijd goed op de staat van de banden en remschijven.

Rijdt het voertuig goed?

Maak altijd een proefrit voordat u het voertuig koopt. En test alles goed. Werken de panelen, knoppen, lichten, richtingaanwijzers en remmen? Zit het zadel goed? Hoort u geen gekke geluiden tijdens het rijden? En niet geheel onbelangrijk: is het voertuig opgevoerd? Let op: een opgevoerde brommer of scooter is nooit verzekerd!

Verloopt de overdracht goed?

Bij aankoop van een brommer of scooter moet het kentekenbewijs op uw naam gezet worden. Een erkende dealer kan dit zelf regelen, particulieren kunnen dit regelen bij de grotere postkantoren. Let er ook goed op dat u alle sleutels krijgt, die erbij horen.

Is er een verzekering afgesloten voor het voertuig?

U bent verplicht uw brommer of scooter minimaal WA te verzekeren. Als u een (vrijwel) nieuwe brommer of scooter koopt, is het vaak verstandig om een allriskverzekering af te sluiten. Lees meer over de verschillen tussen een allrisk- en een WA verzekering.