helm kopen

Tips bij het kopen van een goede helm

Een helm is misschien wel het allerbelangrijkste accessoire van uw brommer of scooter. Hij beschermt u tegen hoofdletsel, maar alleen als hij officieel is goedgekeurd, goed past, comfortabel zit en van een goede kwaliteit is.

De helm checklist

Een goede helm kan bij een ongeluk het verschil tussen leven en dood maken. En hij vermindert het risico op blijvend letsel. Koop dus echt een goeie helm, voordat u op pad gaat.

 • Heeft de helm een keurmerk?

  De overheid geeft veiligheidskeurmerken uit aan helmen die uitgebreid getest zijn en waarvan de veiligheid bewezen is. U vindt dat E-keurmerk op een labeltje aan de binnenkant van de helm.

 • Is het de goeie maat?

  De meeste helmen zijn te koop in XS, S, M, L en XL. Maar net als bij kleding, verschilt het per merk hoe de helm valt. Pas altijd verschillende maten en merken. Uw helm moet strak zitten, maar niet te strak. Probeer eens heel hard nee te knikken terwijl u de helm op heeft. Blijft de helm goed zitten? Dan is de maat goed.

 • Zit de helm lekker?

  U moet uw nek nog goed kunnen bewegen als u de helm opheeft. Test dus of u nog goed naar links en rechts kan kijken. Ook moet de helm niet knellen of irriteren. Veel mensen hebben ook last van dubbelgevouwen oren bij het opzetten. Ook niet erg lekker.

Verschillende soorten helmen

Er zijn 3 verschillende soorten helmen en die hebben allemaal zo hun eigen voor- en nadelen. Kies met de checklist hierboven een helm die goed bij u past. Met een E-keurmerk is ‘ie sowieso veilig, maar toch biedt de ene soort helm net een beetje meer bescherming dan de andere.

Integraal helmSysteem helmJethelm
Gesloten helmHelm waarvan de voorkant omhoog geschoven kan worden

Levensduur van een helm

Een helm kan eigenlijk net zolang mee totdat hij heeft gedaan waar u hem voor gekocht heeft: een zware klap opvangen. Daarna is het een tijd voor een nieuwe. De impact van een klap kan namelijk de interne beschermingsstructuur beschadigen, waardoor die niet meer goed werkt. Afhankelijk van het gebruik, is het slim om een helm na 5 jaar te vervangen, omdat het materiaal slijt en de pasvorm minder goed wordt.

Tweedehands helmen

Het internet staat vol met tweedehands helmen, vaak aangeboden voor een schijntje van de nieuwprijs. Dat lijkt misschien een leuke goedkope oplossing, maar toch raden wij het af. Waarom?

 • U weet niet zeker of de helm nog veilig is

 • Hij staat naar het hoofd van iemand anders

Helm is verplicht

Een stukje rijden zonder helm is een no-go. Want of u nu op een brommer, scooter of snorfiets zit, u bent verplicht een helm te dragen. Heeft u iemand achterop? Dan moet uw passagier ook een helm dragen. Anders kunt u een fikse boete verwachten. En het is allemaal niet voor niets: een helm helpt (ernstig) hoofdletsel bij een ongeluk te voorkomen.

Bereken uw premie